רשות המסים מבהירה את עמדתה לגבי מיסוי מענקים הוניים לפי סעיף 102 עם מנגנוני הבשלה מסוג "טריגר כפול"

חוזר לקוחות מרץ 2025

רשות המסים מבהירה את עמדתה לגבי מיסוי מענקים הוניים לפי סעיף 102 עם מנגנוני הבשלה מסוג "טריגר כפול"

לאחר שנים של חוסר ודאות לגבי השאלה האם אופציות עם מנגנון "טריגר כפול" זכאיות להטבות מס לפי סעיף 102, רשות המסים בישראל ("רמ"י") פרסמה סוף סוף את עמדתה המעודכנת. ב-11 במרץ 2025, פרסמה רמ"י נייר עמדה מקצועי מספר 01/2025 ("נייר העמדה"), המתייחסת להשלכות המס של מנגנוני הבשלה מואצת—בין אם מבוססי טריגר יחיד או טריגר כפול—בהענקות הוניות לעובדים בהקשר של הנפקה ראשונה (IPO)  או אירוע אקזיט.

להלן עיקרי נייר העמדה:

א. הבשלה מואצת על בסיס טריגר יחיד

רמ"י מבהירה כי מנגנון הבשלה מואצת המבוסס על טריגר יחיד—כלומר, מצב שבו אופציות לא הבשילו, אך מבשילות אוטומטית עם אירוע אקזיט או הנפקה, בתנאי שתנאי זה הוגדר מראש — אינו מפר את סעיף 102 ואינו משנה את סיווג המס של ההענקה.

ב. הבשלה מואצת על בסיס טריגר כפול

במקרה של מנגנון הבשלה מואצת המבוסס על טריגר כפול, שבו ההבשלה תלויה בשני תנאים: אירוע אקזיט ובנוסף סיום העסקה בעקבות העיסקה, רמ"י נוקטת עמדה לפיה הרווח שייגרם לעובד עשוי להתחלק לשני רכיבים: חלק שייחשב כרווח הון וחלק שיחשב כהכנסה פירותית החייבת במס שולי.

נייר העמדה מפרט טיפול מס שונה בהתאם לאופן קבלת התמורה:

  • תמורה במזומן:  המס יחושב בהתאם למחיר מניית החברה הרוכשת במועד קבלת המזומן על ידי העובד עבור מכירת המניות החוסות תחת סעיף 102.
    • אם מחיר המניה בעת התשלום זהה או גבוה למחירה בעת סגירת העסקה, הרווח כולו ימוסה כרווח הון.
    • אם מחיר המניה בעת התשלום נמוך ממחירה בעת סגירת העסקה, הרווח יפוצל בין רווח הון להכנסה פירותית, כאשר חלק ההכנסה הפירותית יגדל ככל שהירידה במחיר המניה תהיה חדה יותר.
  • תמורה במניות: כאשר התמורה מתקבלת בצורת מכשיר הוני (כגון אופציות, RSUs, מניות או מניות חסומות) במסגרת עסקת האקזיט, תישמר ההטבה של מיסוי כרווח הון.

דוגמה:

אלי קיבל אופציות מסוג טריגר כפול בחברה A (חברה פרטית) תחת סעיף 102 בדצמבר 2021 עם לוח הבשלה של ארבע שנים. בינואר 2024, חברה A נרכשה על ידי חברה B,   והאופציות של אלי אשר טרם הבשילו הומרו לאופציות בחברה B במסגרת החלטת מיסוי שאישרה את המשך תחולת סעיף 102 על האופציות החדשות. בפברואר 2024, פוטר אלי, מה שהפעיל האצה מלאה של הבשלת האופציות שלו. במרץ 2024, הוא מימש ומכר את המניות בתמורה למזומן.

  • אם מחיר מניית חברה B היה 100 דולר בעת הסגירה (ינואר 2024) ו-50 דולר בעת המכירה (מרץ 2024), אזי 50% מהתמורה תמוסה כרווח הון ו-50% כהכנסה פירותית.
  • אם מחיר מנית חברה B בעת המכירה היה 120 דולר — גבוה יותר ממחירה בעת האקזיט—אזי הרווח כולו ימוסה כרווח הון.

ג. הבשלה מואצת עקב סיום העסקה בלבד

רמ"י קובעת כי אם ההבשלה המואצת נגרמה אך ורק בשל סיום העסקה של העובד (ללא קשר לאירוע אקזיט או הנפקה), ההכנסה שתנבע תסווג כהכנסה מעבודה ותחויב במס לפי שיעורי המס השולי הרלוונטיים (לפי סעיפים 121 ו-121ב לפקודת מס הכנסה).

 

הערותינו ביחס לקביעות נייר העמדה

אנו מבקשים להדגיש את הנקודות הבאות ביחס לנייר העמדה:

  • נייר העמדה איננו מחייב מבחינה משפטית כשמו כן הוא והוא מבטא את עמדת רשות המסים בלבד.
  • חלק מהעקרונות שנקבעו בנייר העמדה, במיוחד החיוב במס הכנסה בשיעורים הפירותיים על אופציות טריגר כפול בהתבסס על מחיר מניית הרוכשת, נעדרים ביסוס משפטי מפורש בחקיקה. אנו צופים כי עובדים שייפגעו מהסדר זה יערערו עליו בשנים הבאות.
  • עם זאת, סביר להניח כי רוב המעסיקים יפעלו לפי נייד העמדה, על מנת להימנע מעימותים מול רשות המסים במהלך ביקורות ניכויים.
  • השיטה שהוגדרה לקביעת המס על תמורה במזומן מניחה כי מניות החברה הרוכשת נסחרות בבורסה. אולם, כאשר הרוכשת היא חברה פרטית או קרן השקעות, תהליך הערכת השווי אינו ברור.
  • הבשורה החיובית: למרות חוסר הוודאות בנוגע למיסוי, נייר העמדה מאשר כי אופציות טריגר כפול אינן נפסלות מטיפול מס לפי סעיף 102 – ובכך הוא מסיים שנים של אי ודאות בנושא זה.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לעו"ד יאיר בנימיני או לעו"ד (רו"ח) אריאל שפר ממשרדנו.

גילוי דעת:

מסמך זה נועד לספק מידע כללי בלבד בנוגע לנושאים שונים. החוקים עצמם מורכבים יותר וכוללים חריגים נוספים. בהתאם לכך, אין להסתמך על תוכן מזכר זה מבלי להיוועץ בגורם מקצועי מוסמך במשרדנו.