חוזר לקוחות פברואר 2025
When life gives you lemons, make LEMONADE
ביום 1.1.2025 נכנס לתוקפו חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2025) (מיסוי רווחים לא מחולקים), התשפ"ה-2024.
אין ספק שמדובר בשינוי הדרמטי ביותר שנעשה בפקודת מס הכנסה בשנים האחרונות, אשר, בין היתר, קורא תיגר על מנגנון המיסוי הדו-שלבי, ואף יש האומרים כי הוא מוביל למסקנה שפעילות תחת חברה מהווה מעתה תכנון מס בלתי לגיטימי.
השינויים הדרמטיים שמביא עמו החוק, יחד עם העובדה שהוא סבוך ומסועף, הובילו לשאלות רבות הן מצד ציבור הנישומים והן מצד אנשי המקצוע, וכמובן, לתרעומת גדולה מצדם.
אך כידוע, בלב ליבו של הקושי, שוכנת ההזדמנות. להלן מספר הזדמנויות אשר מביא עמו החוק:
- אחד מהשינויים שמביא עמו התיקון לסעיף 62א לפקודה קובע, כי בתנאים מסויימים יראו ב-55% מסך הדיבידנד שמקבלת חברת מעטים מחברה שהיא מחזיקה בפחות מ-10% מאמצעי השליטה בה, כהכנסתו של בעל המניות (ולא של חברת המעטים עצמה). מהוראות אלו נראה ששיעור המס שיחול על ההכנסה מדיבידנד שתיוחס לבעל המניות יהיה 25% (בתוספת מס יסף), ולא שיעור המס החל על דיבידנד שמקבל בעל מניות מהותי (30% בתוספת מס יסף).
- סעיפים 81א-81ו שנוספו לפקודה כוללים גם הוראת שעה המאפשרת, בתנאים מסויימים, לפרק חברה ולהעביר את הנכסים וההתחייבויות שלה לבעל המניות הסופי, מבלי שההוראות הקבועות בפקודה בקשר לפירוק חברות יחולו. פירוק שכזה יכול להקנות לבעל המניות יתרונות מס רבים. כך למשל, העברת הנכסים לבעל המניות תחוייב במס בהתאם לגובה הרווחים הראויים לחלוקה הקיימים בחברה במועד זה, וככל שהם זניחים או לא קיימים יחול מס זניח או לא יחול מס כלל על הנכסים המועברים בשלב זה.
- בנוסף, הוראת השעה כוללת גם אפשרות של העברת נכסים בודדים מחברה לבעל מניות בתנאים מסויימים, שלא אגב פירוק, כאשר גם העברת הנכסים בדרך זו יכולה להקנות לבעל המניות יתרונות מס רבים. אחד מהיתרונות הגלומים בהוראה זו הוא העברת הנכסים בהתאם ליתרת המחיר המקורי שלהם בידי החברה, ולא בהתאם לשווים ההוגן במועד ההעברה, כך שבעל המניות ישלם מס נמוך (אם בכלל) בעת העברת הנכסים לידיו.
- יתרון מס מובהק שנוצר מהעברת נכסים מהחברה לבעל המניות בהוראת השעה, הוא הקטנת שיעור המס הכולל הנובע ממכירת הנכס. שהרי, על נכס שהוחזק בידי החברה ונמכר יחול מס חברות בעת מכירתו על ידי החברה, ויתרת המזומנים שתועבר לבעל המניות תחוייב במס דיבידנד (ובסך הכל כ-50% מס). הוראת השעה קובעת מנגנון מיסוי שיצמצמם את חבות המס הכוללת ככל שהנכס יועבר לידי הנישום כחלק מהוראת השעה, כך שבעת המכירה חלק מרווח ההון יתחייב במס פירותי (50%) וחלק במס רווח הון (25% או 30% בהתאם לסוג הנכס). יתרונות מס נוספים עשויים להיות גלומים בהעברת נכסים כספיים או מעין כספיים מהחברה לבעל המניות.
- משעברו הנכסים לחזקתו של בעל המניות הם יחשבו כנכסיו לכל דבר ועניין. משכך, מהרווחים שיווצרו לו ממכירת הנכסים הוא יהיה זכאי לקזז הפסדים מועברים ושוטפים שצבר באופן אישי במהלך השנים (או לפחות את חלקם).
לסיכום, הוראת השעה מביאה עמה הזדמנות חד פעמית לבצע שינויים מבניים מבלי ששינויים אלו יגררו חבות מס, אשר הייתה חלה בימים כתיקונם. יחד עם זאת, יש לבצע את השינויים במשורה, תוך בחינת כלל השיקולים – המסחריים והמיסויים, וכמובן, בסיוע של איש מקצוע מתאים.
נציין, שהחוק קובע ששר האוצר רשאי לקבוע הוראות, תנאים ותיאומים לביצוע הוראת השעה בקשר להעברת נכסים לבעל המניות, אשר יכולים להשפיע על האמור במזכר זה.
לפרטים נוספים ניתן לפנות אל עו"ד (רו"ח) דורון אלמקייס או אל עו"ד (רו"ח) טל טרי ממשרדנו.
מטרת מזכר זה הינה להביא לידיעתכם מידע כללי בנושאים שונים. הוראות החוק עצמן מורכבות יותר וכוללות חריגים נוספים. בהתאם, אין ליישם את האמור במזכר זה מבלי להיוועץ בגורם המקצועי המתאים במשרדנו.